slika 1

Stilovi hrvanja

 

Hrvanje Grčko-rimskim načinom

Korijeni Grčko-rimskog načina hrvanja ne potječu, kao što bi to samo ime sugeriralo, iz pradavnih vremena, budući da su Grci i Rimljani u to doba prakticirali stli hrvanj sličan današnjem slobodnom načinu hrvanja, već iz 19. stoljeća. Tvorac glavnog pravila Grčko-rimskog načina hrvanja je jedan od Napoleonovih vojnika, Francuz Exbroyat. On je, boreći se na tada popularnim sajamskim borbama po Francuskoj u disciplini "Flat hand wrestling" (hrvanje ravnim rukama), poznatije kao "Francusko hrvanje", želio razdvojiti, diferencirati hrvanje od ostalih borilačkih sportova gdje je bilo dozvoljeno udarati protivnika. Tako je 1848. godine ustanovio pravilo da je zabranjeno izvoditi zahvate ispod pojasa, te da je zabranjeno raditi zahvate i poluge gdje se moglo ozlijediti protivnika. Francusko hrvanje razvilo se diljem Europe i postalo najvažniji sport 19. stoljeća. Osoba koja je izmislila naziv "Grčko-Rimsko hrvanje" bio je Talijan Basilio Bartoli, koji je želio naglasiti tim imenom drevne vrijednosti.

Grčko-rimski način hrvanja bio je prvi stil hrvanja na modernim Olimpijskim Igrama održanim u Ateni 1896. godine. Taj stil hrvanja postao je nezaobilazan oblik amaterskog sporta kroz 20. stoljeće, te je od tada bio prisutan na svim Olimpijskim Igrama do danas, osim na OI u Parizu 1900. godine.

Danas u Grčko-rimskom načinu hrvanja postoji 8 težinskih kategorija za seniore; 59kg, 66kg, 71 kg, 75kg, 80kg, 85kg, 98kg te kategorija do 130kg.

 

Hrvanje Slobodnim načinom

Hrvanje slobodnim načinom razvilo se u Velikoj Britaniji i SAD-u pod imenom "catch as catch can" (uhvati kako možeš, slob. prijevod) te je postalo vrlo popularan oblik zabave na sajmovima, raznim priredbama i proslavama u 19. stoljeću. Cilj je bio srušiti protivnika da plećkama dotakne pod koristeći bilo kakve zahvate. Hrvanje je u SAD-u bio brlo popularan sport, čak ga je prakticirala i nekolicina američkih predsjednika, napr. George Washington, Zachary Taylor, Ulysses Grant, Andrew Johnson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, itd. Hrvanje slobodnim načinom prvi puta je predstavljeno na OI u St. Louisu 1904. godine.

Danas u slobodnom načinu hrvanja za seniore, postoji 8 težinskih kategorija; 57kg, 61kg, 65kg, 70kg, 74kg, 86kg, 97kg te kategorija do 125kg.

 

Hrvanje za žene

Pravila hrvanja za žene su istovjetna pravilima hrvanja za muškarce u slobodnom načinu, uz iznimku da je kod žena zabranjeno izvoditi zahvat dupli nelson (zahvat kad je jedan protivnik na leđima drugoga te zavuče svoje dvije ruke ispod protivnikovih pazuha te uvija glavu svog protivnika prema naprijed).

Danas u hrvanju za žene kod seniorki postoji 8 težinskih kategorija: 48kg, 53kg, 55kg, 58kg, 60kg, 63kg, 69kg, te kategorija do 75kg

 

Hrvanje na pijesku

Hrvanje na plaži predstavljeno je na Kongresu FILA u Ateni 2004. godine sa ciljem da skupi razne tradicionalne vrste hrvanja koji se prakticiraju na pijesku i da im podigne popularnost. Pravila hrvanja na plaži su vrlo jednostavna; održavaju se na pijesku, borilište je krug dijametra 7m, meč sudi jedan sudac i traje 3 minute. Pravila su vrlo jednostavna, za pobjedu, hrvač mora osvojiti 3 boda, obaranje na pijesak  donosi 1 bod, a bacanje protivnika boduje se s 2 boda

Za seniore su definirane sljedeće težinske kategorije:
za muškarce: do 70, do 80, do 90 i iznad 90 kg.
za žene: do 60, do 70 i iznad 70 kg.


Grappling

Grappling je hrvački stil koji se također zove "hrvanje do predaje", a zasniva se na kontroliranju svog protivnika, u stojci ili u parteru nakon eventualnog bacanja, prisiljavajući ga nakon toga da se preda, odnosno da odustane koristeći tehnike gušenja i poluga, bez udaranja.

Grappling zauzima bitno mjesto u praksi Mješovitih borilačkih vještina (MMA) i također može biti koristan kao sredstvo za samoobranu. Asocira na tehnike brazilske „jiu-jitse“, hrvanja slobodnim načinom, američkog folk hrvanja (catch-as-can), samba i juda.

Le grappling je bio integriran u FILA 2006. i sada njime rukovodi Svjetski odbor za grappling koji si je dao za zadaću da koordinira i razvija ovu disciplinu na međunaronom planu. Grappling je jedna disciplina Europskih i Svjetskih hrvačkih igara koje svake godine organizira FILA. U Hrvatskoj djeluje zaseban Grappling Savez, (http://www.crograppling.org)  koji nije član Hrvatskog hrvačkog saveza.
Grappling borbe traju 6 minuta i sude ih jedan bodovni sudac i jedan sudac na strunjači. Grappleri su obučeni u kratke hlaćice i majicu koja mora biti pripijena uz tijelo.
Meč se prekida kada jedan grappler, našavši se u položaju za predaju, udara po strunjači da označi svoj poraz ili kada sudac procijeni da ovaj posljednji neće moći iz njega izići a da se ne povrijedi i izgovara riječ « Keč ».

Težinske kategorije su podijeljene na slijedeći način:
Muškarci: 62kg, 70kg, 80kg, 92kg i 125kg
Žene: 48kg, 55kg, 63kg i 72kg.

VAŽNI LINKOVI

United World Wrestling CELA (European amateur wrestling federation) Hrvatski Olimpijski Odbor KIF (Kineziološki fakultet u Zagrebu) Zagrebački športski savez Database

SPONZORI

JANAF-150x60 SITAL d.o.o. Hrvatska Elektroprivreda M pro sport